Pages

joi, 28 august 2014

Despre somn


Rubrica de "Psychology Stuff" are ca scop prezentarea unor concepte relevante domeniului de psihologie, dar care sunt prezentate într-un mod care sper să trezească interesul vostru. Mi-am tot promis că o să scriu un post în care să includ informații legate de somn, fiind imposibil să acopăr întregul concept. So, here we go.

 Pentru început este necesar să știți că există patru niveluri ale somnului. Atât starea de veghe, cât și somnul pot fi măsurate prin electroencefalograme. Starea de veghe este definită de undele beta iar starea de relaxare și somnolență prin undele alfa (nivelul întâi). Odată cu apariția undelor delta are loc trecerea la nivelul doi. Aceste unde se generalizează în stadiul trei. În ultimul stadiu, cel al somnului profund sunt înlocuite undele delta cu cele tetha. De menționat este faptul fiecare perioada a somnului are pattern-uri diferite de EEG.
  
 
 

De asemenea într-o noapte noi trecem prin cinci-șase cicluri de somn, din care fiecare are 90-120 de minute. Primul ciclu se caracterizează prin traversarea rapidă a celor patru niveluri pentru a ajunge la somnul profund a cărei funcție este aceea de refacerea energiei neuronale. După scurgerea celor 90-120 de minute are loc o trecere succesivă de la nivelul 4 la primul, când apare REM-ul (rapid-eyes-movements). Probabil că vă întrebați cum arată REM-ul. Well, Joey here is gonna show you.


REM-ul poate fi ușor recunoscut fiind caracterizat de mişcări rapide ale globilor oculari și mișcări ale degetelor, membrelor şi segmentelor. De asemenea prezintă și un ritm electic apropiat de cel al stării de veghe. Dacă ne trezim când suntem în această fază putem relata cu ușurință visele.


În al doilea ciclu de somn sunt străbătute din nou cele patru niveluri menționate mai sus. Însă în următoarele cicluri somnul lent dispare, fiind înlocuit REM, aceste devniind exclusiv în ultimul ciclu.

Sper că au fost de folos informațiile succinte prezentate. O să mai revin asupra temei în viitorul apropiat.

Bibliografie :

Clinciu, A.I. (2003). Fundamentele psihologiei. Brașov: Editura Universității Transilvania


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu