Pages

joi, 28 august 2014

Despre somn


Rubrica de "Psychology Stuff" are ca scop prezentarea unor concepte relevante domeniului de psihologie, dar care sunt prezentate într-un mod care sper să trezească interesul vostru. Mi-am tot promis că o să scriu un post în care să includ informații legate de somn, fiind imposibil să acopăr întregul concept. So, here we go.

 Pentru început este necesar să știți că există patru niveluri ale somnului. Atât starea de veghe, cât și somnul pot fi măsurate prin electroencefalograme. Starea de veghe este definită de undele beta iar starea de relaxare și somnolență prin undele alfa (nivelul întâi). Odată cu apariția undelor delta are loc trecerea la nivelul doi. Aceste unde se generalizează în stadiul trei. În ultimul stadiu, cel al somnului profund sunt înlocuite undele delta cu cele tetha. De menționat este faptul fiecare perioada a somnului are pattern-uri diferite de EEG.
  
 
 

De asemenea într-o noapte noi trecem prin cinci-șase cicluri de somn, din care fiecare are 90-120 de minute. Primul ciclu se caracterizează prin traversarea rapidă a celor patru niveluri pentru a ajunge la somnul profund a cărei funcție este aceea de refacerea energiei neuronale. După scurgerea celor 90-120 de minute are loc o trecere succesivă de la nivelul 4 la primul, când apare REM-ul (rapid-eyes-movements). Probabil că vă întrebați cum arată REM-ul. Well, Joey here is gonna show you.


REM-ul poate fi ușor recunoscut fiind caracterizat de mişcări rapide ale globilor oculari și mișcări ale degetelor, membrelor şi segmentelor. De asemenea prezintă și un ritm electic apropiat de cel al stării de veghe. Dacă ne trezim când suntem în această fază putem relata cu ușurință visele.


În al doilea ciclu de somn sunt străbătute din nou cele patru niveluri menționate mai sus. Însă în următoarele cicluri somnul lent dispare, fiind înlocuit REM, aceste devniind exclusiv în ultimul ciclu.

Sper că au fost de folos informațiile succinte prezentate. O să mai revin asupra temei în viitorul apropiat.

Bibliografie :

Clinciu, A.I. (2003). Fundamentele psihologiei. Brașov: Editura Universității Transilvania


duminică, 10 august 2014

Mini Review Farmec Tratament Expert Spray uscare rapida

  Am ajuns să cumpăr acest spray din întâmplare. Deoarece imi aplic trei straturi de ojă, aceasta se usucă destul de greu și de fiecare dată reușesc să-mi stric cel puțin o unghie sau în cel mai bun caz ajung să am amprente pe unghii. Așa că am considerat că este timpul să-mi cumpăr un lac de unghii protector pentru uscare rapidă. Nu prea am cautat pe net sau prin magazine dar o dată când am fost la farmacie am văzut mini standul cu oje de la Farmec si mi-am amintit să întreb. Mi-a fost recomandat în schimb spray-ul pentru uscare rapidă.

Instrucțiunile sunt următoarele: Pulverizați de la o distanță de 20 cm de unghii, la 2 minute după aplicarea ultimului strat de lac

                                                                         sursă

  Nu am știut sincer la ce să mă aștept, dar s-a dovedit a fi mai eficient decât mă așteptam. Nu am respectat instrucțiunile, ci l-am aplicat după fiecare strat de ojă și am asteptat puțin până la aplicarea următorului strat and it worked just fine. Oja s-a uscat într-adevăr mult mai repede și pe lânga asta spray-ul i-a oferit un luciu foarte frumos și în plus și un strat protector (ceea ce nu mă asteptam având în vedere că nu am folosit top coat). De asemenea miroase foarte bine!



                                                                      

duminică, 3 august 2014

DIY Jewelry Board

The beauty and uniqueness of DIY's Projects lies in the creative level of each person (cu ocazia asta mă gândesc să scriu un post și despre creativitate). So, astăzi vă voi vorbi de un proiect pe care l-am început de mult, de mult și care s-a concretizat de abia recent.  De mult când mă plictiseam într-o vacanță de vară m-am apucat să fac flori din materiale. Există o grămadă de video-uri pe youtube cu diverse tehnici și metode de realizare a floricelelor (fabric flowers). Cu ajutorul lor pot fi realizate ulterior bentițe, agrafe, broșe etc. Sunt foarte cute și deosebite. După ce am facut o gramadă de floricile din diverse materiale găsite prin casă (inclusiv haine vechi pe care nu le mai purtam) am încetat să mai fac deoarece nu le găseam întrebuințare (unele au ajuns pe post de ornament pe biblioteca). Cele mai reușite au ajuns însă pe o bucată de lemn pe care mi-a dat-o tatăl meu și care a zăcut o vreme pe post de decor în camera mea. Ei bine după aproximativ 2 ani a venit ceea ce în etapele procesului creativ se numește momentul de evrika : să-mi fac un jewelry board din el. Am luat repede niște cuie mici, le-am bătut în bucata de lemn, am realizat agățătoarea din pamblică lată și gata.

 Sfatul meu este să încercați să nu agătați bijuterii prea grele (pentru că riscați să se rupă agătătoarea dacă folosiți ca mine pamblică din material) sau să numai stea drept (been there done that).

Hope you like it!